Biologisch bier – ecologischer en heel lekker!

Wat is dat dan?

Bier is biologisch wanneer het wordt gebrouwen van alleen biologisch geteelde grondstoffen. Dat houdt dus in dat alle grondstoffen (mout, hop, eventuele kruiden, etc.) verbouwd zijn zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Het betekent ook dat er bij de verbouwing van grondstoffen en bij de bereiding van het bier zo veel mogelijk op water en energie wordt bespaard. De ingrediënten zijn vaak zo veel mogelijk regionaal.

In plaats van chemische bestrijdingsmiddelen kunnen boeren biologische alternatieven inzetten. Dit zijn middelen die zijn gebaseerd op de natuurlijke vijanden van schadelijke organismen. Het gebruik van deze middelen is niet alleen goed voor de natuur en het milieu. Het is ook nog eens zo dat de schadelijke organismen niet resistent worden tegen deze middelen, wat bij chemische producten vaak wel gebeurt.

 

Kenmerk

Biologisch bier (ook wel aangeduid met EKO gebrouwen bier of BIO bier) valt onder alle bieren die aan bepaalde eisen voldoen om een biologisch bier te kunnen zijn. Erkend biologisch bieren zijn te herkennen aan het officiële Europese bio logo.

Dat een bier het label “biologisch” draagt, geeft aan dat alle er in verwerkte ingrediënten op een biologische wijze werden geteeld en ook officieel gecertificeerd werden. Bij bier gaat het in feite om alle producten behalve de biergist die geen biologisch label heeft (dat die gist niet genetisch gemanipuleerd werd, is wel gecertificeerd) en ook het water, omdat water nu eenmaal niet geteeld wordt. Voor de productie van bier wordt gewoonlijk leidingwater gebruikt.

De biologisch geteelde ingrediënten kosten meer en ook de bio-certificering kost extra geld. Om bierverkoop rendabel te houden, wordt er dus heel rationeel nagedacht en continu naar creatieve economische oplossingen gezocht. Zo worden grotere hoeveelheden bier geproduceerd in grote brouwerijen, want bier brouwen kan enkel rendabel zijn op grote schaal. Vaak wordt er wel in eigen kleine bierinstallatie thuis nieuwe bieren ontworpen.

 

Lekker drankje?

Lekker bier maken is natuurlijk nooit gemakkelijk, maar een biologisch biertje brouwen brengt een aantal extra uitdagingen met zich mee. Zo is hop, een basisgrondstof van bier, een heel gevoelige plantensoort voor ongedierte en onkruid. Hop telen zonder chemische onkruidbestrijders is dan ook echt een kunststuk.

 

Kratje Wispe

 

Hype?

Is het niet gewoon een modewoord dat aan het bier wordt toegevoegd en is de scheidslijn niet heel dun? Hoe zal de trend verder gaan als straks gewoon alle brouwerijen biologisch brouwen en dit geen USP meer is. En hoe dun is de scheidslijn? Wanneer mag je van een biologisch biertje spreken?

Brouw je goede biologisch bier, dan verkies je om met biologische ingrediënten te werken vanwege de impact die een teeltwijze heeft op de bodem en zijn samenstelling; en op alles wat er leeft en zorgt in en voor de omgeving van de teelt plek: planten, dieren, insecten, bijen, mensen en natuurwezens.

Biologische verbouwde ingrediënten doen in principe niks af aan de smaak, het gaat vooral om de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten. De perceptie bij biologische ingrediënten is misschien dat dit de smaak zou beïnvloeden, een fijnproever zou eerder beamen dat biologisch beter smaakt! Bij bier is het in het algemeen niet het geval dat er toevoegingen (E-nummers) worden gedaan om de smaak te beïnvloeden (op schuimstabilisatoren na, maar die hebben geen invloed op de smaak). De kwaliteit van de gebruikte ingrediënten, en de recepturen – met toevoegingen van fruit of kruiden – en de balans tussen de ingrediënten, maken het bier speciaal en bepalen het uiteindelijke karakter.

 

Waar kan ik biologische biertjes kopen?

Begin 2008 bedachten de oprichters en tevens broers Jerrit, Jitze en Remko Vellenga om Weesp een typisch eigen bier te geven. Ook gevoed door hun ervaring en kennis op het gebied van bieren zijn ze begonnen met het opzetten van het biermerk Wispe.

Wispe wordt sinds november 2009 gebrouwen met uitsluitend biologische ingrediënten en maakt zodoende gebruik van het Europese biologische keurmerk met bijbehorend Skallnummer. Het bier wordt afgevuld in one-way longneckflessen van 33 cl en op fusten van 20 ltr. In de uitstraling van het opvallend vormgegeven flesje zijn de typische kleuren blauw en wit van Weesp terug te vinden. De etiketinformatie wordt op de flessen gedrukt met milieuvriendelijke inkt. Dit houdt in dat de inkt geen zware metalen bevat waardoor het gemakkelijk afbreekbaar is.

 

Broers Vellenga in schrootmolen Weesp

 

De broers hebben daarbij vergevorderde plannen om in het voorjaar van 2017 een duurzame brouwerij te openen in Weesp. De locatie die zij hiervoor op het oog hebben is een voormalig kerkgebouw. Bij het brouwen van goed bier is het schoonhouden van de ketels een van de belangrijkste voorwaarden. De broers willen een zo minimaal mogelijke voetafdruk achterlaten en daarom alleen werken met biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. De restwarmte die vrijkomt bij het brouwproces zal worden hergebruikt voor het verwarmen van het bijbehorende proeflokaal. Het brouwproces kent verder geen emissie en afval: het eiwitrijke restproduct van de brouwsels (bostel) zal namelijk worden opgehaald door een lokale boer en als veevoer dienen. Het vee produceert op haar beurt weer de mest om de ingrediënten voor Wispe bier mee te verbouwen in een eigen proeftuin. De plannen van de broers zijn daarmee een mooi voorbeeld van hoe de trend van biologische bieren zich ontwikkelt en duurzaamheid in de gehele productieketen kan worden toegepast.

Waar kun je de Wispe bieren kopen? Het bier is onder andere verkrijgbaar bij supermarktketen DEEN, maar ook rechtstreeks via de webshop van Wispe kun je jouw biologische biertjes met gemak bestellen!

Wil je op de hoogte blijven van de plannen voor de brouwerij, dan kan Wispe volgen op facebook. Wispe is recent tevens geselecteerd voor de Accenture Innovation Awards 2016, jullie kunnen stemmen via de volgende link: https://innovation-awards.nl/concept/circulair-en-duurzaam-brouwen/

We zijn benieuwd naar jullie ervaringen met biologische bier! Dus deel deze in een reactie hieronder 😉

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.