Alles wat je moet weten over zeep!

Het douchemoment ’s morgens is zalig, vinden jullie dat ook? Even wakker worden onder de warme druppels water. Een heerlijke geur om je heen, de geluiden van het gezin ver weg.
Sinds een jaartje of twee heb ik het blok zeep herontdekt. En dat bevalt goed. Had ik eerst altijd een heerlijk douchegelletje in een mooie fles, nu heb ik een natuurlijke zeep op een mooi zeepschaaltje. Veel beter dan die chemische troep die ze op de schappen zetten in vrijwel elke supermarkt!

Waarom de zepen in de schappen niet fijn zijn?

Als je naar de ingrediënten van deze bewerkte middelen kijkt, zijn vrijwel alle zepen en reinigingsproducten praktisch hetzelfde. Het overgrote deel bestaat namelijk uit water, sodium lauryl sulphate (SLS) of een variant daarop, en betaïne.

Veel reinigers zoals SLS, SLES (sodium laureth sulphate), ALS (ammonium lauryl sulphate) en ALES (ammonium laureth sulphate) worden uit een mengsel van allerlei oliën gewonnen. Naast het ethische aspect, is het voor jezelf misschien ook zinvol om een shampoo of zeep zonder SLS te overwegen. SLS zit in bijna alle gebruikelijke shampoos en zeep en geeft het het vertrouwde schuimende effect. Het is zeer reinigend, maar dat is misschien ook meteen een probleem…

 

Ik ontdekte dat er ook nog ‘gezonde’ zeep bestaat.

Er zijn dus synthetische zepen en natuurlijke zepen. De synthetische zepen schuimen erg. Daardoor geven ze de indruk erg schoon te zijn. Ze geven ons dat fijne, schone gevoel. Maar het schuim is een goedkope truc, het droogt de huid dus uit. Om dat te compenseren worden er weer andere stoffen aan toegevoegd. De natuurlijke zepen zijn gemaakt van natuurlijke oliën, en ingrediënten die je huid of haar goed doen, zoals sheabutter, klei of honing. Aan vloeibare zeep wordt water toegevoegd en dus conserveringsmiddelen, anders gaat het schimmelen. Aan een vast stuk natuurlijke zeep worden geen conserveringsmiddelen toegevoegd. Dit even heel kort, wil je meer weten: Google. En kijk eens achterop je douchegel. Bij een natuurlijk stuk zeep is de ingrediëntenlijst een stuk korter en begrijpelijker, zoals de zepen in de webshop van De Zeep. Hier hou ik van.

In de webwinkel van De Zeep vind je o.a. de natuurlijke Franse Savon de Marseille zeep en Aleppo zeep:

Savon de Marseille is de authentieke Franse zeep en wordt gemaakt in het Zuidoosten van Frankrijk in de buurt van de stad Marseille. Het is geen handelsnaam, Savon de Marseille is de naam voor een bepaald soort zeep die volgens een oud recept wordt gemaakt. In de 17eeeuw was het zelfs zo dat alleen de zeep die volgens deze methode gemaakt was zo genoemd mocht worden. Marseille zeep wordt nog steeds volgens het aloude recept gemaakt zoals dat jaren geleden ook al gebeurde door de plaatselijke zeepmeester.

Op De Zeep.nl vind je meer dan 40 verschillende soorten geuren en de originele 300 gram blokken. De zeep bestaat uit een 100% zuivere plantaardige samenstelling en moet minimaal uit 72% olie bestaan. Deze zeep verzacht, beschermt en hydrateert de huid en kan worden gebruikt op het hele lichaam en gezicht. En het belangrijkste is natuurlijk dat je er lekker schoon van wordt.

Savon de Marseille is volledig biologisch afbreekbaar, is niet verpakt en de productie is milieuvriendelijk. Daarom kopen veel mensen deze zeep dan ook om te gebruiken als wasmiddel. Op de blokken staat trouwens een stempel met haar gewicht in gram, een traditie die nog is overgebleven van jaren geleden.

Zoals ik eerder zei, vind je op http://www.dezeep.nl/ ook Aleppo zeep.

Aleppo zeep is een natuurlijke plantaardige zeep en shampoo, gemaakt op basis van olijf- of laurierbesolie en die je kan gebruiken voor de dagelijkse verzorging van je huid. De kenmerkende geur is te danken aan de laurierbesolie en is rijk aan vitamine E. Net als savon de marseille wordt deze aleppo zeep op traditionele wijze gemaakt, geeft weinig schuim waar het juist zijn zachtheid aan te danken heeft. De zeep is puur, bevat geen parfum en is vrij van chemische en dierlijke toevoegingen. Doordat de zeep circa 9 maanden wordt gedroogd krijgt deze de mooie karakteristieke bruine/gele kleur.

Kortom: genoeg ontzettende mooie en natuurlijke zepen om uit te kiezen!

Wat was voor mij de eye opener was

Ik ontdekte dat ik mij al die jaren heb laten verleiden door marketingtrucs die me verzekerden dat ik niet zonder die bepaalde douchegel kon. Nu ik weet dat ik vooral betaal voor een goedkoop mengsel synthetische stoffen. Ik ga voor de natuurlijke zeep!
Ik betaal alleen voor de inhoud en niet voor het omhulsel. Het droogt mijn huid niet uit, het gaat heel lang mee (ik schat 2-3 keer zo lang als mijn normale zepen), het is niet belastend voor het milieu, en de geur is nog lekkerder dan de zeep in een flacon. En ik ben geen slaaf meer van deze marketing. It feels so good!

 

Waar koop je die heerlijke natuurlijke stukken zeep?

We hebben ze eerder al genoemd maar doen het toch nog een keer: In de webshop van De Zeep natuurlijk! Je vindt er mooie zepen voor je huid en om mee te scheren. Sinds kort vindt je namelijk in hun webshop ook de producten van de beroemde merken Proraso, Mondial, beard pride en BRDS Grooiming zoals scheerzeep, scheercreme, baardolie en baardshampoo in hun webshop.

Heb je vragen over welke zeep jij kunt gebruiken? Laat het De Zeep.nl weten. Zij helpen je graag verder. En heb jij nog leuke weetjes aangaande zeep? Laat een reactie achter hieronder!

Groetjes Anna 🙂

 

3 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.