7 tips om je hoofd te declutteren

7 tips om je hoofd te declutteren:

  1. Om te beginnen: een rommeltje in je huis betekent vaak automatisch een rommeltje in je hoofd. Zorg dus dat je deze tips ook even leest!
  2. Mediteren. Nee, mediteren is niet zweverig of raar, je hoeft echt niet urenlang in een of andere rare houding mmmm-geluiden te maken. Ga gewoon ’s ochtends voordat je de dag begint, midden op de dag, of juist vlak voor het naar bed gaan even zitten of liggen en denk even aan helemaal niets, concentreer je op je ademhaling. Er zijn veel video’s op youtube over als het je nog niet helemaal alleen kan. Het is goed voor je om gewoon ‘je hoofd even te legen’, we blijven altijd zo bezig dat we dat momentje rust veel te vaak vergeten. Zelfs al doe je het maar twee minuutjes dan maakt het al verschil!
  3. Zet voor jezelf de dingen op een rij die echt belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een bepaalde week, maand of jaar. Wat zijn de hoofdzaken van die periode, wat wil je bereiken?
  4. Aan de hand daarvan kun je de dingen die toch iets minder belangrijk zijn misschien skippen uit je schema. Natuurlijk moet je ook leuke dingen doen, maar bijvoorbeeld dingen waar je niet volledig achter staat en doet om mensen te pleasen, die dingen moet je schrappen. Leren nee te zeggen is belangrijk. Misschien een moeilijke, maar het gaat je heel veel energie en ruimte opleveren!
  5. Opschrijven, to-do lijstjes, afspraken, dingen die je moet onthouden. Allemaal opschrijven. En als het even kan allemaal in een en hetzelfde boekje, en niet op allemaal losse blaadjes. Jep, been there, done that, dat werkt niet. (Dan denk je dat je niets kan vergeten omdat je het hebt opgeschreven en dan ben je het papiertje kwijt. Oeps!)
  6. Minder multitasken. Door te multitasken ben je minder productief, en is die tv op de achtergrond tijdens het studeren nu echt een toegevoegde waarde? Welnee! gewoon uitdoen dus.
  7. Doe minder. Je hebt de hoofdzaken op een rij gezet, de onzinnige dingen geëlimineerd, en uiteindelijk zul je dus ook minder doen. En dat is perfect. Het is niet nodig om nieuwe dingen te zoeken, het rustiger aan doen en genieten van wat meer vrije tijd (voor jezelf!) is oké.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.