5 Rules: FRUIT

5 Regels als het gaat om fruit!

Iedereen weet het; elke dag twee stuks fruit “…want dat is gezond!”. Maar hoe komt dat? Waarom is het zo goed voor het menselijk lichaam? Wij vertellen je het!

Voedingsstoffen
Het bevat weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Een perfecte combinatie dus. Elke fruitsoort bevat weer andere voedingsstoffen, daarom is het belangrijk ook met fruit te blijven afwisselen. Er zit vooral veel vitamine C en foliumzuur. Vitamine C heb je nodig voor een goede weerstand en foliumzuur is belangrijk voor de groei. Ook zitten er veel vezels in, die weer belangrijk zijn voor je darmwerking.

Kans op ziektes
Het eten verkleint de kans op overgewicht, hart- en vaatziekten en kanker. Het is onduidelijk hoe dit proces precies werkt en welke stoffen hierbij een rol spelen. Het lijkt erop dat het een combinatie van verschillende stoffen is; daarom werkt een vitaminepil in dit opzicht ook niet hetzelfde als vers fruit.

Antioxidanten
De laatste jaren hoor je heel veel over ‘superfruit’ met veel antioxidanten, zoals frambozen en cranberries. Een antioxidant is in staat om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren. In het meeste komen antioxidanten voor, maar in de ene fruitsoort meer dan andere. Omdat niet precies duidelijk is hoe deze stoffen werken, is het het verstandigste gewoon gevarieerd fruit te eten; dan krijg je zoveel mogelijk verschillende soorten vitamines en voedingsstoffen binnen

 • Eet niet meer dan 2 stuks of meer dan 200 gram per dag
 • Eet biologisch
 • Eet zuur fruit (bosbessen, bramen, citrusvruchten e.d.) Deze bevatten minder suiker, meer anti-oxidanten en vitamines
 • Was het eerst
 • Als het mogelijk is, eet met schil

2 reacties

 1. Frank

  Biologisch fruit is net zo bespoten als regulier fruit. Dus waarom meer geld uitgeven voor hetzelfde product?

  Natuurlijk’ klinkt fijn, maar het zegt niets: chemicaliën zijn lang niet altijd ongezond en natuurlijke producten kunnen dodelijk zijn. Sterilon is een kunstmatig product en toch zeer helend. Arsenicum is een honderd procent biologisch product maar zeer dodelijk.

  Zo staan de EKO-richtlijnen het gebruik van rotenon toe, gemaakt van de wortels van subtropische planten. Rotenon, ook wel C23H22O6, is giftig. Uit onderzoek blijkt dat ratten er parkinson-achtige verschijnselen van kunnen krijgen. Het goedje valt mitochondria in de neuronen aan, en dat maakt het gevaarlijk voor mensen en dodelijk voor veel insecten en vissen. Als rotenon verstandig wordt gebruikt, hoeft er geen gevaar op te treden. Maar dat geldt ook voor synthetische bestrijdingsmiddelen.

  Biologische bestrijdingsmiddelen hebben als voordeel dat ze over het algemeen sneller afgebroken worden dan chemische (rotenon in maximaal zes maanden). Sommige chemische middelen zijn pas na decennia volledig afgebroken, en zo kunnen ze het grondwater langdurig vervuilen of via de voedselkringloop aan de andere kant van de aarde opduiken (via trekvogels die insecten opeten). Evengoed kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen giftiger zijn dan hun chemische concurrenten. Cana­dees onderzoek vergeleek een synthetisch en een biologisch bestrijdingsmiddel tegen bladluis op sojaplanten. Het synthetische middel blijkt effectiever te zijn, waardoor er minder van nodig is. Bovendien veroorzaakt het biologische gif meer ecologische schade: in tegenstelling tot de chemische variant doodt het niet alleen de bladluis, maar ook de dieren die bladluis eten.

  En als het eten op ons bord ligt, zitten er dan op of in regulier voedsel meer restanten van chemische bestrijdingsmiddelen? Ja, maar dat levert geen gezondheidsproblemen op en de percentages liggen ver beneden wettelijke eisen. De wetenschappelijke consensus is dat biologisch voedsel niet veiliger of onveiliger is dan regulier voedsel.

  Gr Frank

  Beantwoorden
 2. Misleid! - FNF Health

  […] 10 behandelingen met pesticiden vanaf ze zaad zijn tot aan de opslag er van. Ga voor biologische fruit en eet niet meer dan 2 stuks of 200 gram per dag. Eet zoveel biologische groenten als je […]

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.