Chocolade – The Guilty Pleasure

Bestaat er ook zoiets als ‘verantwoorde snoep’? O jawel! In vele soorten. Snoepen is voor bijna iedereen lekker. En vaak onweerstaanbaar voor kinderen en ‘grote mensen’ met een matige wilskracht. Maar het is absoluut niet het meest gezond. Oorzaak: suiker. Dat weet iedereen eigenlijk. Indien met mate is er natuurlijk niks mis met een beetje suiker. Sterker nog: dat heeft je lichaam ook nodig.
Veel mensen noemen het hun guilty pleasure: chocolade. Goed nieuws, want volgens verschillende onderzoeken is pure chocolade gezond. Wat zit er in chocolade dat het zo gezond maakt? Cacao! Cacao bevat bestandsdelen die je cholesterol verlagen, het gelukshormoon activeren en die goed zijn voor je hart- en bloedvaten. Cacao vind je vaak in hoge mate terug in pure chocolade. Je guilty pleasure hoeft dus niet langer guilty te blijven. Dit zijn de precieze redenen waarom pure chocolade gezond is:

 1. Het gelukshormoon: chocolade maakt je blij!

Pure chocolade bevat veel cacao, en cacao bevat veel phenylalanine. Een moeilijke naam voor een stofje dat je simpelweg blij maakt. Phenylalanine wordt namelijk in je lichaam omgezet in dopamine, een bekend stofje dat je een geluksgevoel geeft. Ook stelt dopamine je in staat om betere keuzes te maken en verhoogt het je libido. Dit laatste blijkt wel meer het geval te zijn voor mannen dan voor vrouwen. Er zit zelfs een stofje in cacao (fenylethylamine) dat je een verliefd gevoel kan geven.

 1. De cacao in pure chocolade zit vol vitamines en mineralen

Cacao bevat enorm veel vitamines en mineralen. Helaas gaan er heel wat verloren bij de verwerking van de cacao naar pure chocolade, maar er blijven er ook heel wat over:|

 • Vitamine A: helpt je weerstand verhogen
 • Vitamine B(1, 2, 6 en 11): geeft energie, is goed voor je zenuwstelsel, spijsvertering, huid, gezichtsvermogen, weerstand en hart. Daarnaast houdt het DNA in stand en maakt het rode bloedcellen aan.
 • Natrium en fosfor: (o.a.) goed voor de stevigheid van je botten en gebit
 • Kalium en calcium: (o.a.) goed voor je bloeddruk
 • Koper en ijzer: (o.a.) goed voor je weerstand en zuurstofregeling, houdt het bloed gezond
 • Magnesium: (o.a.) goed voor je zenuwstelsel en geeft energie
 • Zink: (o.a.) goed voor de groei en je geheugen
 • Door af en toe een stukje pure chocolade te eten help je je lichaam dus gezond en fit te houden.
 1. Het is goed tegen bloed- en vaatziekten

Stijve slagaderen en witte bloedcellen die vastplakken aan bloedvaten zorgen normaal vooraderverkalking. Uit onderzoek is gebleken dat bepaalde stofjes in pure chocolade slagaderen flexibeler maken. Witte bloedcellen blijven ook minder snel aan de wanden van bloedvaten hangen.
Dat maakt pure chocolade gezond voor je hart- en vaatstelsel. Op die manier vecht pure chocolade tegen bloed- en vaatziekten en kan het je cholesterol verlagen.

 1. Diabetici hebben er baat bij

In cacao zitten veel flavonoïden, een type antioxidant. Antioxidanten helpen tegen de beschadiging van cellen en weefsel en zijn op lange termijn zelfs goed tegen ziekten als kanker en hart- en vaatziekten. Wanneer je veel flavonoïden binnenkrijgt, loop je minder risico op diabetes type 2. Wanneer iemand diabetes type 2 heeft, reageert het lichaam niet meer goed op insuline.

Uit onderzoek blijkt dat de mensen die veel flavonoïden binnenkrijgen, beter reageren op insuline en minder last hebben van chronische ontstekingen. De werking van insuline blijft dus intact wanneer men pure chocolade (wat veel flavonoïden bevat) binnenkrijgt. Dat zorgt ervoor dat deze mensen ook minder risico lopen op diabetes type 2.

Jezelf gezond verwennen?

Als jij zin hebt om te genieten van heerlijke verantwoorde chocolade traktaties, dan zou je eens de biologische en glutenvrije producten van Bonvita moeten proberen! Lekker, trendy en genot om te nuttigen.

In de zomer van 1995 besloten 2 collega’s, Ton de Haan en Thijs Schuurman wat te gaan doen aan het assortiment tussendoortjes in de natuurvoeding. De producten die toen aangeboden werden waren vooral heel gezond maar niet altijd even lekker.

Zij selecteerde enkele producten die volledig worden geanalyseerd. Per product werd bekeken of er een biologisch alternatieven te vinden waren. Nadat alle ingrediënten warden voor biologische alternatieven kon het proef produceren beginnen en werd er een start gemaakt aan het Bonvita assortiment.

De chocolade producten die worden aangeboden komen in verschillende soorten en maten; groot, klein, melk en puur maar bevatten 71% cacao. We weten allemaal dat puur het meest gezond is om te eten maar ook melkchocolade is bij Bonvita een verantwoorde keuze.

Het ontwikkelteam van Bonvita kwam namelijk met rijstmelk als de geschikte vervanger van melk in chocolade. Het resultaat is een chocolade die qua smaak niet te onderscheiden is van melkchocolade. Uniek voor die mensen die eens iets anders willen proberen dan pure chocolade!

Probeer ook zeker de kokosbloesemchocolade. Deze bevat zogeheten kokosbloemsuiker. Kokosbloesemsuiker is supergezond en is een perfecte vervanger van de ‘foute’ suikers die je niet meer wilt eten.

Natuulijke kokosbloesemsuiker wordt ook wel kokospalmsuiker of kokossuiker genoemd. Het is een natuurlijke suiker die wordt gemaakt van, of gewonnen uit, biologische kokosbloesem. Het is de gezondste vorm van suiker omdat:

 • Volledig ongeraffineerde is,
 • Boordevol goede voedingsstoffen zit (denk aan B-vitamines, magnesium, ijzer, zink en kalium)
 • Zeer laag scoort (waarde 30-35) op de Glycemische index, hetgeen betekent dat kokosbloesemsuiker ons veel en lang energie geeft.

Bonvita deelt haar producten graag met jou. Je kunt via de webshop gemakkelijk vanuit huis bestellen thuis. Bekijk hier nogeens volledige assortiment!

Chocolade is gezond, maar met mate

Natuurlijk is het eten van pure chocolade alleen gezond wanneer dit met mate gebeurt, zoals dat met alles is. Hou een maximum aan van ongeveer twintig gram per persoon per dag (voor volwassenen). Maar al met al genoeg redenen om af en toe eens een heerlijk stukje pure chocolade in je gezonde snacks te verwerken.
Bronnen: optimalegezondheid.com, scientias.nl, vitamine-info.nl, natuurdietisten.nl, voedingswaardetabel.nl, diabetesfonds.nl, bonvita.com

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.