Tarwegras; wat je moet weten!

Je hebt er vast wel eens wat over gehoord of voorbij zien komen: tarwegras. Een hele tijd geleden heb ik eens een foto van zo’n shotje gepost op Instagram en toen kwamen er wat dingen naar voren die ik interessant vond. Er zijn voorstanders van dit shotje vanwege de vele ”health benefits” die het bevat.

 

Wat is tarwegras nou eigenlijk en hoe drink je het?
Tarwegras is jonge tarwe. Voordat het uitgroeit tot het graan dat wij kennen, vormt het eerst een groene plant. Gras is het basisvoedsel van het dierenrijk. Logisch: het is een pakhuis van belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Precies die stoffen die het menselijk lichaam ook nodig heeft om goed te functioneren.

Van de tarweplant kunnen we de zaden (de tarwe) oogsten, maar ook de jonge plant is bijzonder voedzaam. Tarwegras bevat namelijk hoge concentraties vitamines, mineralen, aminozuren, enzymen en chlorofyl. Daarom wordt het sap van tarwegras de laatste jaren steeds vaker als aanvulling op de voeding gebruikt.

Helaas zijn wij niet in staat om de stugge vezels van gras te verteren. Toch is er een manier waarop we kunnen profiteren van dit natuurlijke wonderproduct. Hiervoor gebruiken we zogenaamde slowjuicers: speciale sapmachines die licht verteerbaar sap uit gras persen. Ter vergelijking: een shot tarwegrassap van 30 mililiter is even gezond als één kilo verse groente.

Wat is chlorofyl?
Tarwegras bestaat voor 70% uit chlorofyl. Chlorofyl is een pigmentstof die in de cellen van groene planten en gras ligt opgeslagen en die het z’n groene kleur geeft. Chlorofyl heeft vrijwel dezelfde molecuulstructuur als hemoglobine, de ijzerhoudende, zuurstof transporterende rode cellen in ons bloed. Onderzoek heeft aangetoond dat chlorophyl in het lichaam omgezet kan worden in hemoglobine. Dit maakt het mogelijk om chlorophyl therapeutisch in te zetten bij bijvoorbeeld bloedarmoede.

Maar chlorofyl blijkt nog veel meer heilzame functies te hebben, het:

 • bevordert de bloedvorming
 • werkt antibacterieel, desinfecterend en reinigend
 • optimaliseert de energieproductie in de cel
 • heeft een normaliserende invloed op de bloeddruk
 • geeft energie
 • optimaliseert het immuunsysteem
 • reinigt en ontsmet de darmen
 • bindt giftige/zware metalen (kwik, lood, cadmium, amalgaam, aluminium, arseen)

Chlorofyl heeft een brede werking en kan naast een gezond eet- en leefpatroon preventief worden gebruikt of ondersteunend worden ingezet bij chronische aandoeningen. Aangezien het zeer rijk is aan chlorofyl is tarwegras sap een geweldige aanvulling op de voeding!

 

Glutenvrij 
Zoals je op de blog kunt lezen, eet ik al een aantal jaar glutenvrij. Aangezien tarwegras verwant is aan tarwe en ook een graan is, wordt vaak gedacht dat tarwegras ook gluten bevat. Maar dit is niet waar, het is juist geschikt voor mensen die glutenvrij eten om toch genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Gezond, voedzaam en glutenvrij dus!

 

Voordelen:

 1. Tarwegras bevat chlorofyl. Chlorofyl!? De naam klinkt alsof het een smerig schoonmaakgoedje is, maar dat is het verre van. Of ja, het heeft een antioxidant werking wat weer goed is voor de bescherming van cellen en lichaamsweefsels.
 2. Gedroogde Tarwegras bevat een hoog percentage aan vezels van maar liefst 42,1%! De vezels verlagen cholesterol, bevorderen spijsvertering en regelmatige stoelgang. Vezels zijn voedsel voor je goede darmflora.
 3. Chlorofyl heeft een zuiverende werking op je lever en andere organen.
 4. Tarwegras ontzuurt je lichaam. Alleen in ontzuurde staat kan een lichaam goed genezen.
 5. Tarwegras bevat kostbare nutriënten en voert melkzuur af. Hierdoor wordt Tarwegras van oudsher gebruikt door atleten en mensen die meer uithoudingsvermogen nodig hebben.

 

Maryse Moerel

Nadelen?

Tarwegras ontgift het lichaam. Vers sap kan een te heftige ontgifting veroorzaken en misselijk maken. Daarom voorzichtig beginnen. Als je eenmaal na een paar weken de ergste ontgifting hebt doorgemaakt kun je gemakkelijk 3 maal daags 30 ml nemen. De poeder en tabletten van ZEN-Tarwegras ontgiften geleidelijk en ook degelijk, hetgeen voor de meeste mensen de beste eerste oplossing is.

Ben je allergisch voor het sap van tarwegras of stoffen in de plant dan is tarwegras wellicht niet iets voor jou. Als je binnen een paar minuten na het drinken van een shot een allergische reactie krijgt is het af te raden het nogmaals te proberen.

 

Medicinale werking?

ZEN-Tarwegras staat voor 100% biologische, medicinale tarwegras van eigen bodem met zorg gekweekt. ZEN -Tarwegras leert mensen hoe je op effectieve wijze de tarwegras loten zelf kunt kweken en persen. Daarnaast levert ZEN-Tarwegras medicinaal werkende tarwegras poeder en tabletten, zodat je regelmatig kunt innemen. Poeder en tabletten zijn DE oplossing als je veel onderweg bent. Ook voor mensen die geen tijd of ruimte hebben om zelf te kweken, hebben goede resultaten met de poeder of tabletten. Alleen de eerste jonge lente loten die door zaaiing in de herfst buiten verkregen worden in de lente krijgen medicinaal werkende eigenschappen. Deze loten hebben 7 maanden buitengestaan op vruchtbare afgelegen gronden. Doordat ze zo langzaam gegroeid zijn in de koudere maanden bevatten ze veel meer voeding dan loten die in 14 dagen gekweekt worden.

 

ZEN-Tarwegras tablets

 

Op de velden waar Zen – Tarwegras op kweekt komt een dikke laag sneeuw te liggen en daardoor staan in de lente alleen nog de allersterkste planten die de winter hardheid hebben overleefd. Medicinale planten behouden alleen hun werkzaamheid als ze op ‘Raw Food” kwaliteit gedroogd zijn en in donker glas verpakt worden. Alles dat in plastic potjes zit verliest zijn werking. De planten horen koel en donker bewaard te worden, dit is wat Zen – Tarwegras gelukkig goed doet!

 

Hoe ga ik dit toepassen in mijn voedingspatroon?

Gewoon beginnen! A shot a day keeps the doctor away! En als je geen juicebar in de buurt hebt, of geen tijd en ruimte hebt om zelf te kweken, dan kun je de medicinaal werkende poeder of tabletten gebruiken van ZEN-Tarwegras.

Combineer je dit product met gezonde voeding, voldoende beweging en een positieve vibe dan kom jij er wel! Benieuwd naar de voedingswaarden of meteen bestellen? Dat kan hier!

 

Groetjes Esther :)

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.