Soja, evil little bean isn’t it?

De sojaboon (Glycine max) is een peulvrucht afkomstig van de sojaplant, die als grondstof voor veel soja-producten wordt gebruikt. Soja bevat 19% vet en 35% eiwit. (bron: Wikipedia)

Gefermenteerde soja-producten

In Azie worden al eeuwen soja-producten geconsumeerd. Maar let op! Hierbij gaat het om gefermenteerde soja-producten. Natto, tempeh en old-fashion sojasaus zijn gefermenteerde soja-producten welke veel gezondheidsvoordelen hebben. Hierover binnenkort een artikel.

Hedendaags

De hedendaagse soja-consumptie is zeer schadelijk voor jouw gezondheid! Zoals de voedingsindustrie ons heel graag overlaadt met giftige en ziekmakende producten, geldt dit ook ‘gezonde’ soja-producten als sojamelk, soja-olie, sojaburgers en soja-ijs. Dit is allesbehalve gezond! De hedendaagse soja-producten bevatten vaak GMO-soja en veel pesticiden.

Anti-nutriënten

Maar dat is niet het enige dat soja zeer ongezond maakt. Soja bevat net als veel andere planten anti-nutriënten. Maar het sojaboontje spant wel de kroon! Dieren wapenen zich met klauwen en tanden. Soja wil ook niet gegeten worden. Maar soja heeft geen tanden of klauwen, dus wapent het zich met bepaalde gifstoffen. Soja bevat o.a:  soja-toxines, fytaten, oxalaten, goitrogenen and fyto-oestrogenen. Het maakt hierbij niet uit of het gaat om niet-biologisch, wel biologisch of natuur- en mensvriendelijk geteeld. Niet gefermenteerde soja is ongezond!

Kwalen

Naast borstvorming en huilbuien bij mannen kan soja-consumptie o.a leiden tot de volgende heel serieuze kwalen:

  • Borstkanker
  • Hersenbeschadiging
  • Geboorte-afwijkingen
  • Groei-stoornissen bij kinderen
  • Hormoon-afwijkingen (mannen krijgen vrouwenkwalen en borstjes)
  • Schildklier-afwijkingen
  • Nierstenen
  • Problemen met je immuun-systeem
  • Voedsel- allergieën
  • Onvruchtbaarheid
  • Zwangerschaps-problemen
  • Nutriënten-tekort

Zoals je ziet zijn dit niet de eerste de beste kwalen.

‘Nu overdrijf je!’ Nee, ik overdrijf absoluut niet. Dit zijn serieuze ziekten! Dit is de reden dat Aziaten soja eerst fermenteerden alvorens het te eten. Ook aten ze er niet eens heel veel van, maar elke dag een klein beetje.

De liegebeestjes van de voedingsindustrie en het Voedingscentrum laten ons graag geloven dat het ongelofelijk gezond is. Maar het is net als de ‘gezonde granen‘ en oliën een winstproduct. Soja is big business! Dus geldt er hetzelfde verhaal voor als voor granen; Waarom is het gezond? Omdat het geld oplevert, daarom! In Azie werden kleine hoeveelheden gefermenteerde soja-producten gegeten. In het Westen daarentegen gaat het om grotere hoeveelheden niet-gefermenteerde soja.

Laat je niet in de luren leggen! Ook al wordt het in trendy health-culturen gebruikt, trap er niet in! En voor de ouders: soja is het ergste wat je jouw kind kan aandoen! Geef het niet!

Bronnen:

Dr. Mercola

Weston Price Foundation

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.