Runderlevergerecht; kalio hati dua

Omdat biologische runderlever van gras-gevoerde runderen de krachtvoeding bij uitstek is, plaatsen wij een rundergerecht van Indonesische afkomst; kalio hati dua.

Eigenlijk is het een voedingsmiddel dat tegenwoordig veel te weinig gegeten wordt, o.a. door de demonisering van verzadigd vet en cholesterol, waar het twijfelachtige Voedingscentrum volop aan mee doet. Dit zeer dubieuze en twijfelachtige orgaan probeert ons wel bij meer mooie belangrijke voedingsmiddelen weg te houden.

Omdat de lever een ontgiftingsorgaan is, wordt vaak gedacht dat deze dan wel vol met gifstoffen zal zitten. Dit klopt echter niet. Het is een van de taken van de lever gifstoffen uit het bloed te filteren, waarna deze vervolgens door de darmen of via de nieren worden uitgescheiden. De gifstoffen worden er in principe niet opgeslagen.

In principe niet, niet meer dan in andere delen van het dier in ieder geval. Volgens Mark’s Daily Apple is het zo dat wanneer je geen lever eet, vanwege de gifstoffen, moet je ook alle andere delen van het dier vermijden!

Het is dus van belang dat je lever koopt van gezonde dieren die hun natuurlijke dieet aten. Hoe gezonder het dier, hoe gezonder de lever. Dus koop het liefst biologische lever van grasgevoerde dieren.

Runderlever is zeer rijk aan belangrijke voedingsstoffen zoals belangrijke vetzuren, cholesterol en het zit boordevol belangrijke vitamines. Het bevat ook nog eens een aanzienlijke hoeveelheid vitamine C in de vorm van ascorbyl palmitaat.

De voordelen van runderlever:

  • Een goede bron van eiwitten
  • De meest geconcentreerde bron van vitamine A
  • Bevat grote hoeveelheden van het vitamine B-complex, m.n. vitamine B12 en folaat
  • Bevat een goed opneembare vorm van ijzer.
  • Goede bron van sporenelementen als koper, zink en chromium
  • Bevat een ‘anti-vermoeidheid factor’ en daarom is het favoriet onder atleten en bodybuilders
  • Goede bron van Co-enzym Q10 voor een gezond hart
  • Goede bron van purines, stikstofhoudende verbindingen die als voorlopers van DNA en RNA dienen.

Recept kalio hati dua
Ingrediënten voor 4 personen:

  • 600 gram runderlever
  • 3 kopjes kokosmelk
  • 1 theelepel zout
  • 1 serehstengel
  • 2 daun djeruk purut

Bumbu:

  • 8 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 5 rode lomboks
  • 1 schijfje laos
  • 1 cm kunyit
  • 1 schijfje djahe

Bereiding:

Kneus de serehstengel, snipper de sjalotten, knoflook en lomboks. Snijd de djahe, kunyit en laos fijn. Maak de lever goed schoon en snijd het in blokjes van 2 cm. Maal alle ingredienten voor de bumbu fijn. Verhit de olie in een wok en fruit de bumbu 2 min. samen met de sereh en de djeruk purut. Doe de lever erbij en bak het 2 min. mee. Voeg de santen en zout toe en laat het zonder deksel sudderen tot de lever mals en de saus dik is. Verwijder de blaadjes en sereh voor het opdienen.

Bronnen:

Indonesisch culinair

De voedzame keuken

Weston A Price

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.