Chocolade; Het mag!

Goed nieuws!

Pure chocolade (75% en meer) zit vol met belangrijke nutriënten. Deze nutriënten kunnen je gezondheid een boost geven! Chocola wordt gemaakt van de cacaobonen, welke heel veel anti-oxidanten bevatten. Onderzoeken tonen aan dat pure chocola goed is voor de gezondheid en het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. Dit is natuurlijk allemaal erg goed nieuws, want wie is er niet gek op chocolade?

Waarom?

Redenen om pure chocola te eten:

Bomvol nutrienten; het bevat een mooie hoeveelheid vezels en veel mineralen. Een reep van 100 gram bevat:

  • 11 gram vezels
  • 67% ADH ijzer
  • 58% ADH magnesium
  • 89% ADH koper
  • 98% ADH mangaan
  • En veel fosfor, zink en selenium

Maar chocolade bevat meer wonderlijke ingredienten!

  • Vol met anti-oxidanten. Onderzoek heeft aangetoond dat pure chocolade meer anti-oxidanten bevat dan het meeste fruit.
  • Het kan de bloeddruk verlagen en de bloeddoorstroming verbeteren. De flavanolen in chocolade kan de endotheel (bedekkend laagje aaneengesloten endotheelcellen dat de binnenkant van het hart, bloedvaten en lymfevaten bedekt) aanzetten tot productie van NO. Welke zorgt dat de aderen zich ontspannen en kan zorgen voor een lagere bloeddruk. (1, 2, 3, 4)
  • Het is goed voor je cholesterol en gaat oxidatie van LDL tegen, waardoor chocolade dus goed is voor hart- en bloedvaten. (5)
  • De eerder genoemde flavanolen bevorderen de bloedtoevoer naar de huid, waardoor pure chocola jouw huid kan beschermen tegen UV-schade. (6)
  • Tevens kan het je hersenfunctie verbeteren. O.a. door de flavanolen en op korte termijn om dat chocolade caffeine en theobromine bevat (veel minder dan koffie). (7)

Niet jezelf vol eten!

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je vol eet aan de chocoladerepen (al is de verleding groot)! elke dag een stukje of 1x per week een reep. Niets mis mee! Ga wel voor pure chocolade (75% en meer) van goede kwaliteit en liefst biologisch. Tevens bevat chocola de belangrijke  verzadigde vetten, eiwit en vezels. Dankzij de anti-oxidanten en de micro-nutrienten een goede snoepkeuze! Goede merken zijn o.a.: Vivani en Green and Blacks.

Bijna vergeten!

Tijd om iets te winnen! Je hebt nu bovenstaand artikel over chocolade gelezen. Beantwoord de volgende vraag en laat je antwoord, naam en emailadres als reactie achter. Wie weet win jij een chocolade maak kit + rauwe chocolade bonbons! hmmm :)

Cacao bevat heel veel gezonde stoffen. Stoffen waar je heel vrolijk van wordt en zelfs waar je high van kan worden. Hoeveel cacao zou je moeten eten om er ‘high’ van te worden?

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.