Milky Milk; Drink it raw!

Melk de witte motor‘ of ‘melk de witte sloper

Eigenlijk zou het zo moeten:
Rauwe melk de witte motor‘ en gepasteuriseerde melk de witte sloper

Melk de witte motor geldt voor volle rauwe melk van biologische grasgevoerde koeien, geiten, schapen of kamelen.

Melk de witte sloper hoort bij de melk uit de schappen van de supermarkt, wat gepasteuriseerde melk is. Biologisch of niet, dat maakt niet uit. Gepasteuriseerde melk sloopt jouw gezondheid!

Probleem: pasteurisatie

Een van de problemen verbonden aan pasteurisatie van de melk is dat het merendeel van de calcium niet opneembaar wordt. Om de calcium in melk opneembaar te maken, hebben we het enzym fosfatase nodig, dat van nature aanwezig is in rauwe melk. Bij pasteurisatie op hoge temperatuur wordt de melk gewoonlijk tot boven de 70 graden Celsius verhit, waardoor fosfatase vernietigd wordt. Andere vitamines en enzymen gaan door pasteurisatie ook verloren, met name de belangrijke vitamine C.

Omdat pasteurisatie de probiotische bacteriën in rauwe melk beschadigt, vinden ziekmakende bacterieen een gemakkelijke broedplaats in gepasteuriseerde melk.Dit gaat ten koste van het eigen beschermings-mechanisme tegen gifstoffen in de melk. Hierdoor kan je ziek worden.

Voordelen raw milk

Er wordt regelmatig geroepen dat mensen de enige wezens zijn die melk drinken terwijl ze volwassen zijn. Dat klopt, we zijn ook de enige wezens die soja eten, brood bakken en auto rijden.

Waar het met name om gaat is de voedingswaarde die rauwe melk biedt.

Voordelen van volle rauwe melk opgesomd:

  • Het bevat de vet-oplosbare vitamines (A, D, E, K)
  • Het bevat essentiële eiwitten
  • Het bevat belangrijke enzymen zoals lactase om de lactose te verteren.
  • Het bevat pro-biotische bacteriën (ja, die wil je hebben)
  • Rauwe melk bevat mineralen in de juiste verhouding en deze zijn goed opneembaar
  • Het bevat B-vitamines en zelfs vitamine C

Deze eigenschappen maken rauwe melk een heuse superfood!

Lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie (wat steeds meer voorkomt) kan goed komen door de pasteurisatie. Daarbij krijgen  biomassamoord-koeien ook graan en soja te eten. Lactose-intolerante mensen kunnen vaak ook slecht tegen graanproducten. Dit komt omdat het gluten- en caseïne-molecuul heel erg op elkaar lijken.

Veel mensen die niet tegen gepasteuriseerde melk kunnen,  verdragen vaak wel rauwe melk!

Kan je ook niet tegen rauwe melk, dan kun je altijd nog zure melkproducten als kefir, karnemelk, yoghurt, wei en kwark proberen.  Deze producten zijn gefermenteerd. Door het fermentatieproces is een groot deel van de eiwitten voorverteerd en veel makkelijker verteerbaar. De melkzuurbacteriën hebben na de  fermentatie het grootste deel van de lactose opgegeten. Bovendien is het melkzuur dat de bacteriën produceren helend en verzachtend voor de darmwand.

Maar, zoals met bijna alles; niets moet. Wil je geen melk drinken, doe het dan niet!

Rauwe melk kan je alleen bij de boer krijgen en hier!

Gebruikte bronnen zijn o.a:

Westonaprice.org

Raw milk

European study finds raw milk boosts immunity….

Reasons why you should drink raw milk (and avoid processed milk)

Dr. Axe; The Truth

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.