Kruidenthee; waarom zo gezond?

Het is hard zoeken om echte goede biologische thee te vinden. In dit artikel lichten wij toe wat biologische thee is en wat de rol van biologische thee is in de theewereld.

Vanuit het concept van de biologische voeding wordt biologische thee gedefinieerd als thee zonder enige vervuiling, de verse bladeren moeten worden geproduceerd aan de hand van biologische methodes. Daarbij komt ook dat de verwerking, verpakking, opslag en transport zonder verontreiniging van chemicaliën of pesticiden moet worden vormgegeven. Daarom is biologische thee natuurlijke thee zonder vervuiling.

 

Geschiedenis van de biologische thee
Biologische thee werd voor het eerst geproduceerd in Sri Lanka en vandaar uit werd de biologische thee landbouw verspreid naar India, Tanzania, Kenia, Japan en China. Momenteel bedraagt de verkoop van biologische thee in de wereld ongeveer 6000 ton. Het gaat hierbij vooral om zwarte thee (ongeveer 4000 ton), gevolgd door groene thee (ongeveer 2000 ton) en sommige organische oolong theesoorten. Biologische thee wordt voornamelijk geëxporteerd naar West-Europa, Amerika en Japan. In de bovenstaande landen en regio’s is het aandeel van biologische thee ongeveer 1% van de hele thee omzet, terwijl de verkoop van biologisch voedsel meer dan 5% bedraagt, met een jaarlijkse groei van 20%; Vandaar dat de biologische thee markt naar alle waarschijnlijkheid ook nog zal groeien. Het huidige aanbod volume van biologische thee is niet genoeg om aan de vraag te voldoen.

 

2018-02-07 09_17_06-Kruidenthee_ waarom gezond_ (1).docx - Compatibility Mode - Word

 

Eigenschappen van thee

Dat biologische thee goed is voor je lichaam wordt al een tijd beaamd. Het drinken van bijvoorbeeld kruidenthee zou de risico’s op hartkwalen en strokes verminderen,  natuurlijke componenten van groene thee (polyphenolen) zouden beschermen tegen verschillende vormen van kanker, caffeïne en anti-oxidanten (catechines) die aanwezig zijn in groene thee, oolong en witte thee zouden het metabolisme verhogen en gewichtsverlies bevorderen, van polypehnolen die in thee aanwezig zijn denkt men dat ze de botten verstevigen en zo tegen botbreuken beschermen en tenslotte dat mensen die thee drinken mogelijk verbeteringen in humeur, concentratievermogen en prestaties zouden kunnen zien.

 

Voordelen kruidenthee

Kruidenthee bevat veel unieke antioxidanten (zoals ECGc catechine) en vitaminen die kunnen bijdragen aan een betere gezondheid en preventief werken tegen allerlei ziektes (zoals kanker, alzheimer, obesitas) zo blijkt uit onderzoek. In het bijzonder beschermt ECGc catechine tegen vrije radicalen van vervuiling, UV stralen, straling van chemische stoffen die tot cel- en DNA schade kunnen leiden. Biologische thee helpt het lichaam te detoxen en te zuiveren van schadelijke stoffen.

 2018-02-07 09_16_54-Kruidenthee_ waarom gezond_ (1).docx - Compatibility Mode - Word

 

Waar vind je kruidenthee?

Gelukkig zijn er leuke webshops zoals Arte & Zayne waar je kan kiezen uit een uitgebreid assortiment biologische thee. Arte & Zayne is een nieuw en exclusief theemerk, opgericht in Nederland.

Arte & Zayne staat voor ontdekken, verwonderen, harmonie en vriendschap: eigenschappen die je ook terugvindt in een met zorg gezette kop thee, of: infusie. Er gaat namelijk een fascinerende wereld schuil achter dit op het oog zo ‘gewone’ drankje. Zo veel smaken, diepgang en combinaties! Het is niet zomaar dat je steeds meer bijzondere thees op het menu ziet staan in restaurants in het topsegment, bijvoorbeeld als uitgebreid arrangement bij het diner, samengesteld door een echte theesommelier.

Met Arte & Zayne komt de rijke en avontuurlijke wereld van thee nu nog een stapje dichterbij, zodat iedereen op zijn of haar lievelingsplek van een eigen theemoment kan genieten. De blends zijn door de oprichters persoonlijk samengesteld en geproefd uit thee en kruiden van over de hele wereld. Handgeplukt en 100% biologisch.

De eerste 24 Arte & Zayne blends zijn nu verkrijgbaar in hun webshop (www.artezayne.com) en tevens te bestellen in een luxe blik (Tea Tin) en in biologisch afbreekbare zakjes (pouches). Ideaal als een uniek geschenk voor vrienden, (zaken)relaties of gewoon lekker voor jezelf!

Heb je nu je lievelingssmaken besteld middels de webshop, maar weet je niet hoe je dan de beste thee trekt? Wij helpen je een handje:

 1. Neem ongeveer 15-20 gramlosse thee.
 2. Doe de thee in een thee-ei, in een theefilterzakje of los in een theepotje.
 3. Breng water aan de kook tot een temperatuur van 100 ℃ is bereikt.
 4. Laat de thee 7 tot 10 minuten(naargelang smaak en theesoort) trekken voordat je hem opdrinkt.
 5. Hoe langer je trekt, des te sterkeren bitterder de thee wordt.

Wil je per theesoort de juiste bereidingswijze? Kijk dan even op de website van Arte & Zayne!
2018-02-07 09_16_41-Kruidenthee_ waarom gezond_ (1).docx - Compatibility Mode - Word

 

Het is vooral belangrijk dat je de biologische thee drinkt die je écht lekker vindt. Immers: hoe lekkerder je de thee vindt, des te meer je ervan zult drinken en des te langer je het drinken van thee zult volhouden. Probeer dus de verschillende smaken en types uit de webshop!

 

Prijsvraag!
Wij vinden kruidenthee belangrijk voor mens en milieu. De thee van Arte & Zayne is één van de betere die we voorbij hebben zien komen. Wij willen jou vragen om jouw ervaring met kruidenthee te delen met ons :) Of beter, misschien heb je een heerlijk thee recept dat je wil delen; Laat het ons weten door een reactie achter te laten onder deze blog en/of de post op facebook!

Degene die de leukste reactie plaatst wint een overheerlijk kruidenthee pakket van Arte & Zayne! Doen!

Groetjes Esther :)

 

 

één antwoord

 1. Sarah L

  Super leuk! Ik heb maak zelf ook blends, groene thee blends met gember. Heel het bundeltje in een thee-ei en hup naar werk! Geeft mij zelf de benodigde start die ik nodig heb voor een dag :)

  Leuke webshop ook, maar sommige zijn vrij prijzig :S

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.