Hoe blijf je fris en fit op kantoor?

Hoe ziet jouw werkplek eruit? Of je nu werkt op een kantoor, in een verzorgingstehuis of in een klaslokaal: je werkplek wordt een stuk gezelliger met planten om je heen. Maar dat is nog niet alles: je bent bijvoorbeeld ook een stuk productiever in een groene omgeving! Lees snel waarom planten op je werkplek een must zijn.

 

De plant als wondermiddel

Je plant kan een deel van de chemische stofjes, zoals formaldehyde en benzeen uit de lucht filteren. Dat doet de plant via de minimondjes in de bladeren, via bacteriën die in de grond rond de plant zitten en via zijn wortels. Hij zet de slechte stoffen vervolgens om in voedsel voor zichzelf. Een mooie win-win situatie toch?

Een stijlvol ingericht kantoor met mooie kantoormeubelen, voldoende lichtinval en planten dragen bij aan een hogere arbeidsproductiviteit. Planten op de werkplek dragen niet enkel bij aan de gezelligheid bij de ruimte maar hebben ook de eigenschap om warmte tegen te gaan, het verminderen van stress en het prettig voelen van de medewerkers. Vooral mensen die regelmatig achter het beeldscherm te vinden zijn vinden het prettig als er in de kantoorruimte planten aanwezig zijn. De planten verdampen water via de bladeren, absorberen warmte en geluid en zuiveren de lucht van stof en verontreinigingen zoals toner, schoonmaakmiddelen, ammonia enz. Deze stoffen komen veel voor in kantoorgebouwen. Uit onderzoek is gebleken dat werkplekken met planten het aantal astma-achtige klachten verminderd. Verder is er uit Amerikaans onderzoek aangetoond dat de planten de verwarmingskosten kunnen verminderen tot 20 procent.

 6

 

Stressverlagend

Planten werken stressverlagend en helend. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die werken in een gezonde werkomgeving waarin onder andere voldoende planten aanwezig zijn, 10-15% productiever zijn, een lagere bloeddruk hebben en minder stress ervaren.

 

Natuurlijke vochtbalans en luchtzuivering

Planten hebben de gunstige eigenschap lucht te bevochtigen en lucht te zuiveren. Via de huidmondjes op de bladeren worden bijvoorbeeld bacteriën en schimmels opgenomen, die via de wortels worden afgebroken. Tijdens dit proces wordt waterdamp afgescheiden, wat zorgt voor een hogere luchtvochtigheid in de ruimte. Over het algemeen heerst er in een werkomgeving een vrij droge lucht (dit neemt toe in de wintermaanden), dus het extra vocht dat planten toevoegen, is vaak zeer welkom voor de vochtbalans. Planten die veel water nodig hebben, kunnen de luchtvochtigheid in de ruimte opvoeren met 10-15%. Bovendien geven deze planten bijna het volledige gietwater dat ze krijgen (97%) via de bladeren terug aan de omgeving. Dit heeft een gunstig effect op menselijke ongemakken zoals geïrriteerde ogen en huid, een kriebel in de keel, een droge mond, een verstopte neus etc.

 

6 redenen waarom je planten op je werkplek neer moet zetten

 

 • Minder ziekteverzuim
  In een werkomgeving met groene planten voel je je fitter en energieker. Hoogleraar psychologie Tina Bringslimark, verbonden aan de Norwegian University of Life Sciences, bewees dit met haar onderzoek.
 • Betere concentratie en geheugen
  Met planten om je heen kun je je beter concentreren, je kunt beter nadenken en je kunt meer onthouden. Het helpt trouwens ook om in je pauze een rondje te lopen buiten.Onderzoekers van de Universiteit van Michiganontdekten dat de werking van je geheugen dan met maar liefst 20% kan verbeteren.
 • Minder depressief
  Heb je wel eens last van negatieve stemmingen of gevoelens van depressie? Zet dan planten op je werkplek. Uit een driejarig onderzoek van de Universitity of Technology Sydneybleek dat negatieve gevoelens bij proefpersonen in een groen kantoor met maar liefst 58% afnamen.
 • Schone en frisse lucht
  Merk je soms dat je op je werkplek last hebt van droge ogen? Hoofdpijn? Of misschien wel huidklachten? Dan is de luchtkwaliteit niet goed. Planten kunnen hierbij goed helpen. Dracaena, Hedera en Areca zijn voorbeelden van planten met een luchtzuiverende werking. Deze planten nemen via hun bladeren schadelijke stoffen op uit de lucht. Deze stoffen worden vervolgens in de plant of de wortel opgeslagen en afgebroken. De planten zetten CO2 om in zuurstof en ze brengen waterdamp in de lucht. Hierdoor verbetert de luchtvochtigheid. En wist je dat luchtzuiverende planten ook vieze geuren kunnen afbreken?
 • Minder achtergrondlawaai
  Planten worden ook gebruikt voor het verminderen van lawaai. Langs drukke wegen bijvoorbeeld. Ook verminderen planten het achtergrondlawaai in gebouwen, vooral in akoestische ruimten. Nagalm is een probleem dat vaak voorkomt in moderne gebouwen, door het gebruik van ‘harde’ materialen in het interieur. De bladeren van planten absorberen en weerkaatsen achtergrondgeluiden. Zo wordt de ruimte aangenamer voor de personen die daar aanwezig zijn.

 4

 

Zoek nu jouw planten uit voor op de werkvloer!

Goede planten om te plaatsen zijn de Chrysalidocarpus, Chamaedora en de vaantjesplant. Deze planten brengen veel waterdamp in de lucht. Andere planten die u kunt plaatsen zijn de klimop, de rubberplant en de dadelpalm. Er zijn uiteraard nog veel meer plantsoorten die je rondom het kantoor kan plaatsen. Weet je niet welke? Laat je hierin dan adviseren door FleurDirect.nl

Fleurdirect.nl is een warenhuis gericht op groen. Met unieke producten willen zij jouw omgeving opfleuren.  De producten zijn gezond, mooi en gericht op de nieuwste trends. Door middel van handige services zoals het opmaken van bloempotten met planten willen zij de klanten ontzorgen. En door hun producten direct van de beste kwekers te halen, willen zij klanten verassen met de kwaliteit van onze producten

Fleur Direct onderscheidt zich in de kwaliteit van hun producten, een assortiment naar de laatste trends, uitstekende service en shopbeleving. De kwaliteit van onze producten willen zij waarborgen door alleen met de meest gerenommeerde kwekers samen te werken. Ook hebben ze een interne kwaliteitscontrole op het assortiment. Het aanbod van bloempotten is naar de allerlaatste trends, zodat u de meest trendy combinaties planten en bloempotten kunt kiezen die mooi aansluiten op de branding van je bedrijf en inrichting van je werkplek. Door middel van sfeerfoto’s, handige icoontjes en design hopen ze jou een geweldige shopervaring te geven.

 

Prettige sfeer en ontspanning

Planten en bloemen zijn sfeermakers en hebben een rustgevend effect op de meeste mensen. Veel mensen verkiezen een groene omgeving van nature boven een omgeving waar geen planten zijn. Planten bepalen dus mede de aantrekkelijkheid van een werkomgeving.

Doen dus, planten onderdeel maken van uw werkomgeving! Het enige dat de plant nodig heeft, is zo nu en dan een beetje water…het effect van planten op de werkvloer is groots!

 

3

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.