Even je haar verwennen!

Ai! Je komt tot de conclusie dat de shampoo die je dagelijks gebruikt in je haar meer ingrediënten heeft, dan de flaptekst van je lievelingsboek. Als je deze ingrediënten vervolgens onder de loep neemt, voel je je ook nog eens een totale oen, want behalve ‘aqua’herken je geen enkel ingrediënt dat genoemd wordt. Klinkt dit bekend?

Mij overkwam dit enige tijd geleden. Ik ging daarom op onderzoek uit, op zoek naar tips en advies om mijn haar zonder middelen, een natuurlijke boost te geven. De winter is een periode waarin je lichaam en haar wat meer aandacht verdient omdat het dan heviger blootstaat aan de natuurlijke elementen.

 

Wat is haar nu precies en waar is het uit opgebouwd?

De belangrijkste bouwsteen van ons haar is het super sterke Keratine, wat ook de basis van onze nagels is. Je haar bestaat verder voornamelijk uit proteïnevezels. Proteïne zorgt dat je haar elastisch is en herstelt na beschadiging. Er wordt beweerd dat het geheim van goed haar een balans is tussen gezonde proteïne en hydratatie. Haar dat over gestimuleerd wordt met proteïne (door shampoo met proteïne bijvoorbeeld) voelt kleverig, veert niet terug als je er aan trekt en houdt geen vocht vast. Haar dat juist teveel gehydrateerd wordt voelt droog en wanneer je er aan trekt zal het geneigd zijn te breken. Tegenwoordig beschadigen we de vezels in onze haren door veelvuldig wassen met (niet natuurlijke) shampoo, conditioner en het toepassen van hittestyling.
Keep the following in mind!

 

  1. Goede voeding, zorgt voor betere kwaliteit haar

Voed je haar van binnenuit. Zoals gezegd is haar opgebouwd uit proteïne. Gezonde voeding zorgt niet alleen voor een gezonder lichaam, maar ook voor gezonder haar. De meeste mensen weten wel dat een serieus tekort aan sommige mineralen haaruitval kan veroorzaken. Zo kan een langdurig tekort aan ijzer haaruitval veroorzaken. Tevens langdurige stress kan op ten duur haar laten uitvallen.

 

  1. Gebruik producten op een natuurlijke basis

Er zijn veel producten waarvan beweerd wordt dat ze op verschillende manieren bijdrage aan mooier, gezonder of sterker haar. Eieren zouden een proteïne behandeling voor het haar zijn. Olijfolie wordt gebruikt om volume te creëren en henna bladeren om dikker haar te krijgen. Al deze middelen hebben een eigen gebruiksaanwijzing. Deze natuurlijke producten zijn niet het makkelijkst te gebruiken. Tip: je kan je haar nog wassen met een natuurlijke shampoo of conditioner na gebruik van deze middelen om de geur van eieren te maskeren of de olie goed uit te spoelen.

 

  1. Beperk hittestyling

Hittestyling, zoals föhnen en stylen is nooit goed voor haar. Het is zelfs gezonder je haar te laten drogen aan de lucht. Het handigst is als je je haar wast in de avond als je voldoende tijd hebt om je haar natuurlijk te laten drogen. Droog het lichtjes met een handdoek en laat het vervolgens drogen. Kam het voorzichtig door als het al enigszins droog is.

 

  1. Vermijd chemische haarverzorgingsproducten

Beperk gebruik van agressieve shampoo en conditioner. Wil je echt gezonder haar, OMDAT JE HET WAARD BENT, kies dan producten die op zijn minst vrij zijn Sodium Lauryl Sulphate, Siliconen en Alcohol (zit in grote hoeveelheden in mousse). Ga op zoek naar een natuurlijke shampoo of andere haarverzorgingsproduct en laat de grote bekende merken vooral in het rek staan. Een goed alternatief voor traditionele shampoo is de haarzeep van de Beauty Drogist. De haarzeep is huid- en milieuvriendelijke alternatief en bovendien kostenbesparend. De zeep wordt met de hand gemaakt van alleen de meest pure en ingrediënten in een ambachtelijke werkplaats in Duitsland. De haarzeep of shampoo bars zijn ontzettend zuinig in gebruik, compact, lang houdbaar en er is geen verpakkingsmateriaal nodig!

 

haarzeep

 

  1. Was je haar zo min mogelijk

Dit klinkt in eerste instantie natuurlijk vreemd en voor sommige mensen misschien zelfs vies. Echter hoe minder je je haar wast, hoe mooier het uiteindelijk wordt. Hoe minder we wassen des te meer staan we onze natuurlijke oliën toe onze schedel te voeden. Daardoor wordt er uiteindelijk minder snel talg aangemaakt en wordt je haar minder snel vet.

 

  1. Spoel je haar niet met koud water

Vreselijk! Dit is zeker niet de leukste tip, maar je haren wassen met koud water zorgt ervoor dat het haarzakje kan sluiten waardoor de essentiële oliën langer aanwezig blijven in het haarzakje en bij de hoofdhuid. In de sauna doe je hetzelfde voor de poriën van je huid, door in de het ijskoude water te springen na een sauna bezoekje. Wat je zou kunnen proberen vóór het wassen, is een pasta van haarpoeder aanbrengen op vochtig haar en deze gedurende 10-15 minuten laten inwerken. Vervolgens afspoelen met lauw water.

Dit mengsel van haarpoeder werkt als een shampoo en conditioner voor je haar en kan in plaats van shampoo worden gebruikt.

 

  1. Vergeet niet te drogen

Na het wassen moet het haar gedroogd worden. Veel mensen doen dit met een föhn. Desondanks kan het föhnen van het haar beschadigend zijn, zeker bij de hogere standen. Als u wilt föhnen, moet u dat zo min mogelijk en zo kort mogelijk doen. Het is eigenlijk beter om uw haar gewoon met een handdoek af te drogen en het vervolgens natuurlijk te laten drogen.

 

  1. Haar verven? Prima, maar gebruik geen chemische troep!

Chemische haarverf bevat meestal ammoniak en peroxide en kleurt het haar in twee stappen. Tijdens het kleurproces opent de ammoniak de buitenste laag van de haarschacht (cuticula) zodat de haarkleur het binnenste gedeelte van het haar (cortex) kan bereiken. Natuurlijke haarverf kleurt het haar op een heel andere manier dan bij chemische kleurstoffen. Henna haarkleurmiddelen dringen niet door in de haarschacht, zij zitten op het oppervlak van het haar, maar leggen een laagje over de haren heen. Na het gebruik van een kruiden haarverf voelt het haar sterker aan, heeft meer volume en glanst.

 

eliah-sahil

 

Nog even voor bij het wassen:

Om het haar goed te wassen heeft u shampoo nodig, dat moge duidelijk zijn. De vraag is alleen hoe vaak u dit moet doen. Met de meeste shampoos volstaat het om twee tot drie keer per week het haar te wassen. Als u lauw of koel water gebruikt, sluiten de schubben in het haar. Dit zorgt er meestal voor dat uw haar een gezonde, natuurlijke glans krijgt.

Kiest u ervoor om toch elke dag uw haar met shampoo te wassen, let er dan goed op welke shampoo u gebruikt. Er zijn genoeg shampoos die elke dag gebruikt kunnen worden. Deze zijn over het algemeen minder agressief en dus minder beschadigend voor uw haar. Soms betekent dit vaak ook dat ze wat duurder zijn, maar voor betere haarverzorging is dat wel het geld waard. Als u het haar met shampoo wast, is het belangrijk de hoofdhuid ermee te masseren. Dat maakt het haar soepeler, glanzender, mooier en gezonder.

Alright! Veel tips waar je mee aan de slag kunt gaan! We willen je uiteraard zien slagen en willen je daarom vragen de webshop van de Natuurlijke Beautydrogist te bezoeken, ga hiervoor naar www.beautydrogist.nl De beste producten voor je haar kan je vinden in deze gave webshop. Gebruik voor je eerste order de kortingscode FNF15BD en ontvang maar liefst 15% korting op je gehele order! In deze webshop vind je trouwens nog veel meer groene merken en producten!

We zijn erg benieuwd naar jouw ervaring met natuurlijke haarproducten, deel je deze even in een reactie hieronder? Groetjes Sanne :)

 

khadi-banner

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.