Darmflora opgelet!

Colostrum, ook wel “biest” genaamd, is de melk die afgegeven wordt door alle vrouwelijke zoogdieren (inclusief de mens) binnen de eerste 6 uren na de geboorte van hun kind of jong. Melk die na de eerste 6 uur wordt afgegeven door het dier heet ook wel overgangsmelk. Het colostrum van runderen is qua moleculaire structuur identiek aan menselijk colostrum. Ook colostrum van geiten is beschikbaar. Het voordeel van geitencolostrum is weer dat het een lager vet- en suikergehalte heeft, een hoger percentage van IgG, en dat het voor mensen met lactose-intolerantie beter verdraagbaar is. In dit artikel gaan leren we over de goede eigenschappen van colostrum en de positieve werking ervan op het immuunsysteem en de darmflora. Laten we beginnen!


Wat doet colostrum?

Colostrum zit bomvol met alles wat kinderen/jongen maar nodig hebben om zo snel mogelijk hun immuunsysteem op peil te brengen. Colostrum bevat zeer hoge concentraties mineralen (magnesium, zink, selenium) en vitaminen (vitaminen A, C, D, B1, B2, B12) en bestaat o.a. uit 97 soorten immuun factoren en 87 verschillende groeifactoren. Tevens bevat het hoge hoeveelheden proteïne en probiotica en het heeft nog vele andere uiterst krachtige eigenschappen. Dit maakt colostrum uitermate voedzaam en geschikt voor het onderhouden van een goeie darmflora en daarmee een optimale spijsvertering en opname van voedingsstoffen. Andere kwaliteiten die worden toegeschreven aan colostrum zijn:

 • het herstellen van schade aangebracht door voornamelijk antibiotica en anti-ontsteking medicatie
 • een toename in het lichamelijk vermogen om vetten te verbranden
 • spierweefsel opbouw, een effectieve en efficiënte stofwisseling
 • activatie en onderhoud van het immuunsysteem
 • een verhoogd energie niveau
 • uithoudingsvermogen
 • een gevoel van algehele vitaliteit

 

extract

 

Ook zou colostrum een belangrijke rol spelen bij het herstel van de darmflora en botformatie, waardoor het een zeer geschikte ondersteuning kan bieden bij ziektebeelden zoals ziekte van Crohn, colitis en botontkalking. Tot slot is colostrum het middel als het gaat om het bestrijden van virussen, bacteriën, schimmels, parasieten en andere micro-organismen. Colostrum is inzetbaar in de volgende gevallen:

 • Maagdarmproblemen
 • Chronische diarree
 • Ontstekingen
 • Huidproblemen
 • Herstel van de darmwand
 • Verhoging van de natuurlijke weerstand
 • Opbouw van het immuunsysteem

Colostrum is ook een veel gebruikt middel door topatleten, om de sportprestaties en het uithoudingsvermogen tot een maximum te verhogen. Veel topsporters ervaren na intensieve training minder lichamelijke schade, blessures en vermoeidheidsverschijnselen vertonen als zij colostrum gebruiken. Al deze eigenschappen hebben vermoedelijk grotendeels te maken met het feit dat colostrum een hele serie functies van het zogenaamde “menselijke groei hormoon” overneemt en/of ondersteunt. Dit is het hormoon dat zorgt voor onze groei en ontwikkeling in onze jongere jaren. Veel mensen produceren na een bepaalde leeftijd bijna geen menselijk groeihormoon meer, waardoor ze veel kwetsbaarder worden voor ziektes, infecties, blessures en allerlei andere lichamelijke ongemakken. Naast de productie stimulatie van het menselijk groeihormoon biedt colostrum een zeer goeie ondersteuning bij het regenereren van onze thymusklier. De thymusklier is verantwoordelijk voor de aanmaak van het hormoon thymosine, een stof die ons immuunsysteem activeert, ontwikkelt en onderhoudt. Colostrum is het middel dat ervoor zorgt dat onze thymusklier weer terug groeit naar de oorspronkelijke grootte, waardoor deze klier weer optimaal functioneert en waarmee ons immuunsysteem tot een maximum wordt opgepept. Er is bijvoorbeeld uit onderzoek gebleken dat na langdurig gebruik van colostrum (minimaal 1 jaar) het onmogelijk is voor bijvoorbeeld kankercellen om nog te overleven. Colostrum wordt dan ook echt met recht een `superfood` genoemd.

 

colostrum-geiten


Waar je colostrum kan kopen?

Colostrum is te koop in de webwinkel van Biotaris. Dit colostrum bestaat uit organisch colostrum en bevat sterk bioactieve eiwitten. Een gepatenteerd koud productieproces garandeert een optimale bewaring en bescherming van de delicate stoffen in het colostrum. Afname van colostrum gebeurt binnen de 24 uren na het kalveren van biologisch geteelde runderen. Een gecertificeerd controlesysteem garandeert u dat colostrum vrij is van antibiotica en pesticiden.

Het raadzaam om alleen colostrum in poedervorm of capsules te kopen, omdat tijdens het compressieproces om tabletten te maken de colostrum bloot wordt gesteld aan extreme temperaturen die ervoor zorgen dat het product veel van z’n potentiële kracht verliest.

De leveranciers van Biotaris colostrum zijn boeren uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. De producten voldoen aan de Europese wettelijk gestelde normen voor ecologische producten en productiemethoden.

 

bovine-nl

 

Hoe kan ik colostrum gebruiken?

Colostrum kan je makkelijk op verschillende manieren consumeren. Colostrum is bijvoorbeeld prima in combinatie met het ontbijt, bij de muesli of in combinatie van fruit, bijvoorbeeld Goji en/of andere bes soorten. Ook is het prima in te nemen met elke denkbare smoothie of shake. Houd er echter rekening mee dat de colostrum niet mag worden verhit. Dit omdat dan de actieve bestanddelen kapot gekookt of gebakken worden en het de helende krachten grotendeels verliest.
We steken nu moeite in het versterken van onze darmflora, maar laten we ook even stilstaan bij wat algemene tips om de darmflora preventief gezond te houden:

 • Ontbijt goed, vergeet het fruit niet
 • Eet gevarieerd, zo krijg alle nodige vitaminen binnen.
 • Eet voldoende vezels per dag. Voor een volwassene is dit 30 gram.
 • Drink zeker 1,5 liter vocht per dag.
 • Bewegen!
 • Neem je rust, voldoende rust!
 • Gebruik enkel laxeermiddelen als je huisarts het voorschrijft.
 • Probeer medicatie te gebruiken die niet slecht is voor de darmen. Raadpleeg je huisarts of apotheker.

Hou je aan deze tips en je darmen zullen zeker in goede conditie verkeren. Ook kun je bij de huisarts navraag doen wat er juist is voor je darmen.

Laat je ons weten wat jouw ervaring met colostrum is? Tips zijn welkom, laat ze achter in een reactie hieronder. Groetjes Sarah 🙂

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.